tuin op het oosten

Ontdek de voordelen van een tuin op het oosten

Onze ervaren hoveniers helpen u met een zorgvuldige afweging van plantkeuzes, creatieve ontwerpbenaderingen en een oog voor detail.

Tuin op het oosten: vind een balans tussen licht en schaduw

Elke tuin heeft unieke kenmerken en eigenschappen om rekening mee te houden, maar een tuin op het oosten is altijd weer een nieuwe uitdaging. Die zon vanuit het oosten kan namelijk zowel een zegen als vloek zijn, maar met juiste aanpak en een goed plan kan ook een achtertuin met alleen ochtendlicht een prachtige buitenruimte worden waar u elke dag van kunt genieten.

De voordelen van een tuin op het oosten

Een van de belangrijkste voordelen van een tuin op het oosten is wel de overvloedige ochtendzon. In de vroege uren van de dag krijgt een achtertuin die op het oosten ligt direct zonlicht en dat is heel gunstig voor planten. Het ochtendlicht is namelijk veel zachter en milder dan het intense middag- of avondlicht, waardoor het ideaal is voor veel plantensoorten die niet goed tegen hitte en felle zonnestralen kunnen.

Dat ochtendlicht is ideaal als u groenten en kruiden wilt kweken. Veel van die planten gedijen goed in dat zachtere licht van de vroege uren en veel schaduw in de middag. Ze groeien er beter van en geven daarnaast meer oogst af. Maar ook bloeiende planten zoals rozen, lelies en lavendel lichten prachtig op in het zonlicht van de ochtend.

Een ander voordeel van zo’n oostelijk gelegen tuin is de verkoeling in de middag en dat kan vooral tijdens de warme zomermaanden heel fijn zijn. Het is dan slim als u een zithoek inricht waarbij u in de ochtend fijn in de zon kunt ontbijten en in de middag, wanneer de zon naar het westen is bewogen, een schaduwrijke plek in uw tuin heeft.

tuin op het oosten
tuin op het oosten

De beste planten voor een schaduwrijke tuin

De grootste uitdaging die een tuin op het oosten met zich meebrengt, is dat de tuin het grootste deel van middag in de schaduw ligt. Dit heeft invloed op de groei van bepaalde planten en dan kan het moeilijk zijn om de juiste beplanting te kiezen.

Het is dus belangrijk om planten te selecteren die voor halfschaduw geschikt zijn. Gelukkig zijn er talloze prachtige bloemen, struiken en bomen die heel goed bij deze omstandigheden passen. Schaduw minnende planten zoals varens, hortensia's, hosta's en astilbes kunnen een weelderig en groen contrast creëren in de tuin. Ze houden van de koelere ochtendzon en floreren juist in de beschutting tegen de felle middaghitte.

Bovendien is het verstandig om structurele elementen zoals een pergola, tuinhuisje of een waterpartij zoals een vijver of fontein te plaatsen. Dit geeft de tuin een gevoel van diepte en structuur en het creëert ook intieme plekjes waar u kunt ontspannen en genieten van de rust.

Hovenier Muelen Wolf tovert uw tuin om tot een groene oase

Het ontwerpen en onderhouden van een tuin op het oosten vereist een zorgvuldige afweging van plantkeuzes, creatieve ontwerpbenaderingen en een oog voor detail. De ervaren hoveniers van Muelen Wolf halen altijd het beste uit elke tuin, ongeacht de oriëntatie.

Bij het tuinontwerp houden we rekening met de specifieke lichtomstandigheden gedurende de dag. Ons ontwerp benadrukt de oostelijke oriëntatie van uw tuin en naast een selectie van de meest geschikte planten maken we een strategische plaatsing van zitgedeeltes, terrassen en wandelpaden om optimaal gebruik te maken van de ochtendzon.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!